Landkunst

Veghels Buiten als expositieruimte

In Veghels Buiten was tot voor kort een bijzondere tentoonstelling te zien. Een tentoonstelling van reusachtige kunstwerken: Landkunst. In 2010 geopend als tijdelijke tentoonstelling, om de veranderingen die in dit gebied gaan plaats vinden te verbeelden. De meeste kunstwerken zijn inmiddels vergaan, maar sommige zijn gebleven.

Transformatie naar de toekomst
Alle kunstenaars lieten zich inspireren door het landschap en de komende veranderingen in Veghels Buiten. Hun ontwerpen waren divers: van een varken dat jongleert met aardbeien en een spiegel zo groot als een bioscoopscherm, tot aan een gemaaide weg dwars door landerijen en maisvelden. Stuk voor stuk waren het kunstwerken van gerenommeerde Land Art-kunstenaars.

Permanente kunst
Van de 10 tijdelijke kunstwerken zijn er 7 door de tijd vergaan of zodanig in verval geraakt, dat ze moesten worden gesloopt. Drie kunstwerken houden echter ook in de toekomst een plekje in Veghels Buiten: De Groene Ontmoeting van Andreas Hetfeld, IJkplaats van Hans van Lunteren en Van maaiveld tot goot en nok van Tjep (Frank Tjepkema).

Blijvende herinnering
Er is een prachtig fotoboek gemaakt van de tentoonstelling Landkunst in Veghels Buiten. Dit 76 pagina’s tellende Kunstboek is te koop bij de boekhandels in Veghel en te bestellen bij de gemeente. De prijs is € 24,95 plus € 7,- verzendkosten bij online bestellen. Vermeld duidelijk je naam, adres en woonplaats, en je krijgt het boek plus een acceptgiro dan zo snel mogelijk thuis gestuurd. Makkelijker kunnen we het niet maken!

Benieuwd hoe het was?
Bekijk het filmpje dat van de kunstwerken en de kunstenaars is gemaakt.